Like Share

PODNO GREJANJE / GREJNI SISTEMI - PODNO GREJANJE I TOPLOTNE PUMPE - PODNI NISKOTEMPERATURNI SISTEMI ZA GREJANJE 

PODNO GREJANJE /  GREJANJE - Grejni sistemi - Podno grejanje i toplotne pumpe - Podni sistemi za grejanje i hlađenje Niskotemperaturni sistemi za grejanje - Energetski efikasni sistemi / Toplotne pumpe - Solarno grejanje

 

PODNO GREJANJE / NISKOTEMPERAURNO GREJANJE - Energetski efikasni grejni sistemi  PODNO GREJANJE / GREJANJE - ENERGETSKI EFIKASNO GREJANJE - GREJNI SISTEMI - Niskotemperaturni grejni sistemi / Podno grejanje - Energetski efikasni sistemi - Niskotemperaturno grejanje - Podni sistemi za grejanje - Grejanje kuće - Energetski efikasni sistemi za grejanje - Toplotne pumpe - Solarno grejanje

Podno grejanjeZašto podno grejanje?
Koja su saznanja potrebna kod izbora sistema za podno grejanje?
Sistem za podno grejanje je veoma atraktivan i ekonomičan način za grejanje Vašeg prostora u kome živite ili radite jer zbog svoje konstrukcije cevovodi i grejna tela se ne vide, štedi vaš prostor i pruža maksimalni komfor.
U suštini sličan je drugim sistemima toplovodnog (fluidnog - na vodu) grejanja sa osnovnom razlikom vezanom za izgled, konstrukciju, položaj i površinu grejnog tela. 
Veoma je važno da sistem podnog grejanja bude pravilno proračunat, dimenzionisan i pravilno instaliran kao i pravilno korišćen.
Nema dileme, ukoliko su navedeni zahtevi ispoštovani, podno fluidno grejanje predstavlja siguran i po ljudsko zdravlje siguran i zdrav izbor sa visokim komforom i visokom uštedom u potrošnji energije.

Dozvoljena maksimalna temperatura samog poda je 25° C u boravnim prostorijama, dnevnom boravku, spavaćoj sobi i radnim prostorijama gde se provodi duži vremenski boravni period.
U prostorijama gde nema dugog boravka kao što je hodnik i kupatilo, dozvoljena temperatura samog poda je maksimalno 27° C, temperatura fluida, tj. temperatura pokretanja polaznog voda podnog grejnog sistema 36/38° C, sobna temperatura na osnovu navedenih temperaturnih vrednosti je 22/23° C gde je od visokog značaja i energetska efikasnost same kuće.

Prednost ovakve vrste podnog (fluidnog) grejanja je široka mogućnost korišćenja konvencionalnih izvora energija a takođe, još važnije i obnovljivih izvora energije, gde postoji mogućnost korišćenja toplotne pumpe, takođe i hibridnog sistema, toplotna pumpa u sprezi sa solarnom termalnm energijom sa veoma visokom uštedom u potrošnji energije i do 90%.

Podno fluidno grejanje predstavlja energetski efikasno i po ljudsko zdravlje sigurno rešenje, nema po ljudsko zdravlje štetnih frekvencija ni štetnih zračenja. Takođe, ovakve pozitivne karakteristike prate i zidno grejanje a još pozitivnije karakteristike na kombinovanom sistemu, podno i zidno grejanje. 

Sa upotrebom električnih podnih grejača, (mreže, folije i kablovi za podno grejanje), navedene pozitivne i energetski efikasne kombinacije nisu moguće.

Kod podnog grejanja radi se o grejnom telu koje je u podu grejanih prostorija, odnosno sam pod se prilagođava tako da istovremeno služi kao grejno telo.
Imajući u vidu površinu ovakvog grejnog tela, koja je znatno veća od površine bilo kojeg drugog grejnog tela (radijatora) za grejanje prostorije iste veličine, jasno je da će se prostorija jednako zagrejati sa znatno nižim temperaturama pokretanja grejnog tela (u ovom slučaju poda). 

Ovakvi niskotemperaturni grejni sistemi, zahvaljujući nižim radnim temperaturama rade sa znatno manjim toplotnim gubicima nego radijatorski sistemi i veoma su pogodni za korišćenje obnovljivih izvora energije.
Pri tome se obezbeđuju isti efekti grejanja, a utrošak energije je i do 30% manji, u kombinaciji sa zidnim grejanjem i preko 40% manji. 

 

PODNO GREJANJE / GREJANJE KUĆE - Energetski efikasni sistemi za grejanje sa visokom uštedom energije  PODNO GREJANJE / GREJANJE - ENERGETSKI EFIKASNO GREJANJE - GREJNI SISTEMI - Niskotemperaturni grejni sistemi / Podno grejanje - Energetski efikasni sistemi - Niskotemperaturno grejanje - Podni sistemi za grejanje - Grejanje kuće - Energetski efikasni sistemi za grejanje - Toplotne pumpe - Solarno grejanje

Svaki objekat se može, u principu, snabdeti podnim sistemom grejanja, pri čemu se mora računati podizanje poda za 10 - 12 cm zbog elemenata koji ga sačinjavaju.
Iz tih razloga bolje je prilikom gradnje kuće predvideti podni sistem grejanja, odnosno izvesti pod tako da pre montaže podnog grejanja bude niži od potrebnog.
Pri tome je potrebno da donje ivice ulaznih, balkonskih i ostalih vrata budu više za istu vrednost.
Nakon izgradnje podnog grejnog panela dobija se potreban nivo poda.
Kod pravilno proračunatog sistema podnog grejanja i uz prednosti koje ono pruža, primena ovakvog načina grejanja je veoma atraktivna i ekonomična.
Sistem podnog grejanja se može kombinovati sa sistemom zidnog grejanja, dobijajući na taj način energetski visokoefikasan kombinovani sistem, podno zidno grejanje sa znatno nižom temperaturom pokretanja.
Grejni sistemi izgrađeni na ovaj način, energetski je najefikasnije postaviti toplotnu pumpu ili hibridni sistem, pored toplotne pumpe sa solarnom termalnom energijom što predstavlja savršenu kombinaciju i znatno višu uštedu energije i do 90%.

 


Suština podnog grejnog sistema sastoji se u povećavanju grejne površine, tj. povećavajući grejnu površinu temperatura pokretanja polaznog voda se znatno smanjuje dobijajući na taj način energetski efikasan niskotemperaturni sistem za grejanje, pogodan i kompatibilan za korišćenje toplotne pumpe, kao i korišćenje hibridnog sistema, toplotna pumpa u sprezi sa solarnom termalnom energijom, odnosno za nižu temperaturu pokretanja grejnog sistema potrebno je i manje energije, uz obavezno naglašen akcenat na energetsku efikasnost kuće.

Like Share